Inspirowane Smakiem

Inspirowane Smakiem

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Orzechowy kurczak polany granatami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zaskakujące połączenie smaków, które zauroczy każdego.

Orzechowy kurczak polany granatami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Orzechowy kurczak polany granatami

 

  • filet z kurczaka - 1 duży (podwójna pierś)
  • jajko - 1 średnie
  • rozdrobnione orzechy włoskie - 1/2 szklanki
  • mąka - 1/4 szklanki
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • Sos z granatów
  • granat - 6 łyżek ziaren
  • cebula poszatkowana - 1 łyżka
  • sok z granatu - 1/2 szklanki
  • białe wino - 1/3 szklanki
  • bulion z kurczaka - 1/2 szklanki
  • miód - 2 łyżki
  • pieprz
  • Do podania
  • kaszka kuskus - 150 gram

Sposób przygotowania:

Orzechowy kurczak polany granatami
1. Przygotowujemy sos. Białe wino i pokrojoną cebulkę dusimy w rondelku na średnim ogniu przez około 10 minut. Przygotowujemy bulion z kurczaka i wlewamy do rondelka. Mieszamy. Następnie wlewamy sok z granatu. Zagotowujemy. Po 5 minutach dodajemy łyżkę miodu i gotujemy aż całość zgęstnieje. Na końcu dodajemy ziarenka granatu i pieprz, lekko mieszamy i odstawiamy. 2. Myjemy i obieramy piersi z kurczaka, rozbijamy je na kotlety. Roztrzepujemy jajko i oddzielnie mieszamy mąkę z posiekanymi orzechami. Rozgrzewamy patelnię. Kotlety solimy, zanurzamy w jajku, następnie w mące z orzechami i smażymy na patelni około 15 minut z dwóch stron. 3. Kasze kuskus wsypujemy do salaterek i zalewamy gorącą wodą ponad linię kaszki. Po 5 minutach, gdy napęcznieje, przekładamy na talerze.
Orzechowy kurczak polany granatami
Przed rozpoczęciem gotowania najlepiej obrać granat.
Orzechowy kurczak polany granatami
Zbyt grubo pokrojone orzechy mogą odpadać od filetu i zbyt mocno się przypiekać.