Sposób przygotowania:
Pszenny chleb razowy z miodem orzechami i jabłkiemZaczyn
Drożdże wymieszać ze 100 ml wody. Dodać 100 g mąki pszennej typ 750 oraz miód. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 30-60 minut, aby powstał zaczyn.
Wyrabianie ciasta
Następnie dodać do niego pozostałe składniki i dobrze wyrobić rękami do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 60-90 minut do wyrośnięcia. Keksówkę o wymiarach 24x26 cm wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 60-90 minut w ciepłe miejsce. Chlebek nacechować u góry.
Pieczenie i studzenie
Piec w 220st.C około 40-45 minut w zaparowanym piekarniku. Upieczony chleb wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego! (inspiracja/ źródło: książka Piotra Kucharskiego: „Chleb, domowa piekarnia”)