iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Chlebek ziołowy z serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Chlebek prosto z piekarnika o chrupiącej skórce i do niego masełko to jest coś co ja uwielbiam. Chleb z tego przepisu jest przepyszny.

Chlebek ziołowy z serem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chlebek ziołowy z serem

 

  • 1 kg mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 2,5 szklanki ciepłej wody
  • 5 dag drożdży

Sposób przygotowania:

Chlebek ziołowy z serem
Drożdże i miód rozpuścić w ciepłej wodzie . Mąkę przesypać do miski i wymieszać z solą oraz tymiankiem, dolać olej i wodę z drożdżami i wyrobić gładkie ciasto.

Zagniatać ciasto około 5 minut ( ja robię wszystko robotem z końcówką haka) , miskę przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę po tym czasie dodać starty ser i wymieszać.

Dwie foremki do wypieku keksa do 25 cm długości wysmarować masłem i wysypać bułką, ciasto podzielić na dwie części, uformować bochenki i ułożyć w formach, odstawić na 30 minut.

Chleb po wyrośnięciu posmarować mlekiem i posypać makiem. Piec w nagrzanym do 220 st piekarniku około 40 minut. 

Chlebek ziołowy z serem

Tagi:

pieczywo chleb