Sposób przygotowania:
Chlebek ziołowy z serem
Drożdże i miód rozpuścić w ciepłej wodzie . Mąkę przesypać do miski i wymieszać z solą oraz tymiankiem, dolać olej i wodę z drożdżami i wyrobić gładkie ciasto.
Zagniatać ciasto około 5 minut ( ja robię wszystko robotem z końcówką haka) , miskę przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę po tym czasie dodać starty ser i wymieszać.
Dwie foremki do wypieku keksa do 25 cm długości wysmarować masłem i wysypać bułką, ciasto podzielić na dwie części, uformować bochenki i ułożyć w formach, odstawić na 30 minut.
Chleb po wyrośnięciu posmarować mlekiem i posypać makiem. Piec w nagrzanym do 220 st piekarniku około 40 minut.
Zagniatać ciasto około 5 minut ( ja robię wszystko robotem z końcówką haka) , miskę przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę po tym czasie dodać starty ser i wymieszać.
Dwie foremki do wypieku keksa do 25 cm długości wysmarować masłem i wysypać bułką, ciasto podzielić na dwie części, uformować bochenki i ułożyć w formach, odstawić na 30 minut.
Chleb po wyrośnięciu posmarować mlekiem i posypać makiem. Piec w nagrzanym do 220 st piekarniku około 40 minut.