kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Miodowy kurczak na butelce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Złota chrupiąca skórka, słodkawy, miodowy posmak i soczyste mięso to znaki rozpoznawcze tego przepysznego kurczaka.

Miodowy kurczak na butelce

Składniki:

Miodowy kurczak na butelce

 

  • sprawiony kurczak o wadze około 1,5 kg
  • 6-8 ząbków czosnku
  • kostka masła
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1/4 szklanki piwa + butelka
  • 2 łyżki suszonego rozmarynu
  • sól, pieprz
  • do dekoracji:
  • gałązki rozmarynu, cytryny

Sposób przygotowania:

Miodowy kurczak na butelce
Pól kostki rozpuszczonego masła połączyć z olejem, przeciśniętymi ząbkami czosnku, rozmarynem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Marynatą dokładnie natrzeć kurczaka (także wewnątrz). Pozostawić w lodówce na noc (a najlepiej na cała dobę). Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Nabijamy kurczaka na butelkę od piwa i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Po około 15 minutach gdy skórka się już lekko zarumieni podlewamy 4-5 łyżkami wody i pieczemy prze kolejne 1,5 h, podlewając mięso co około 10 minut wytworzonym sosem. Resztę masła roztopić i wymieszać z miodem. Mieszaniną wysmarować dokładnie kurczaka na około 20 minut przed planowanym wyciągnięciem. Upieczonego kurczaka delikatnie zdjąć z butelki i ułożyć na paterze. Udekorować gałązkami rozmarynu, sałatą rzymską i/lub ćwiartkami cytryn.