Sposób przygotowania:
Miodowy kurczak na butelce
Pól kostki rozpuszczonego masła połączyć z olejem, przeciśniętymi ząbkami czosnku, rozmarynem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Marynatą dokładnie natrzeć kurczaka (także wewnątrz). Pozostawić w lodówce na noc (a najlepiej na cała dobę). Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Nabijamy kurczaka na butelkę od piwa i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Po około 15 minutach gdy skórka się już lekko zarumieni podlewamy 4-5 łyżkami wody i pieczemy prze kolejne 1,5 h, podlewając mięso co około 10 minut wytworzonym sosem. Resztę masła roztopić i wymieszać z miodem. Mieszaniną wysmarować dokładnie kurczaka na około 20 minut przed planowanym wyciągnięciem. Upieczonego kurczaka delikatnie zdjąć z butelki i ułożyć na paterze. Udekorować gałązkami rozmarynu, sałatą rzymską i/lub ćwiartkami cytryn.