Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Mioduszka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Mąkę wymieszać z pozostałymi składnikami, zagnieść ciasto (będzie miało

Mioduszka

Składniki:

Mioduszka

 

  • Ciasto:

 

 

  • jajo

 

  • 3 łyżki płynnego miodu

 

  • łyżeczka sody

 

  • 10 dag cukru

 

 

  • 8-10 łyżeczek mlekaKrem:

 

 

 

  • 3 łyżki krupczatki

 

  • cukier waniliowy

 

 

  • 4 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Mioduszka
Mąkę wymieszać z pozostałymi składnikami, zagnieść ciasto (będzie miało konsystencję pierogowego). Podzielić na połowę, upiec 2 placki. Piec na natłuszczonej blaszce przez 10-15 min w temperaturze 180°C. Wyjąć, ostudzić. Przygotować krem: mąkę pszenną i ziemniaczaną rozprowadzić kilkoma łyżkami zimne go mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym, wlać mąkę i, ciągle mieszając, doprowadzić do wrzenia. Przestudzić. Masło roślinne utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce przestudzone go budyniu. Masa musi być gładka. Kremem przełożyć placki i docisnąć. Posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Najlepiej smakuje następnego dnia.