Sposób przygotowania:
Miruna po grecku.
Umytą rybę kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na złocisto na rozgrzanym oleju. Warzywa obieramy i myjemy: marchew, pietruszkę i seler w słupki (albo ewentualnie trzemy na tarce o dużych oczkach), por siekamy drobno. Przekładamy do garnka, podlewamy niecałą szklanką wody, dodajemy przesmażoną pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, liść laurowy, ziele angielskie, dusimy pod przykryciem aż warzywa zmiękną.. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy dokładnie, doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Sos można zagęścić mąką pszenną rozrobioną w wodzie, jeśli będzie zbyt rzadki albo jeśli będzie za gęsty - dolać wody. Na spodzie naczynia kładziemy rybę, na rybę wykładamy nasz warzywny sos. Kolejną warstwą może być znów ryba i znów sos. Wstawiamy do lodówki, podajemy rybę na zimno.