Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Miruna w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dobra rybka w sosiku pomidorowym.

Miruna w sosie pomidorowym

Składniki:

Miruna w sosie pomidorowym

 

  • 1 rozmrożona miruna
  • 1 łyż.przyprawy do ryb
  • pół cytryny
  • 5 łyżeczek mąki pszennej
  • 1 rozmącone jajko
  • oliwa z oliwek (do smażenia)
  • Sos:
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1,5 szklanki wody
  • pół kostki rosołowej
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Dodatkowo:
  • szczypior
  • koperek
  • plaster cytrynki

 

Sposób przygotowania:

Miruna w sosie pomidorowym
Mirunę obsypać przyprawą do ryb i skropić sokiem z cytryny.Obtoczyć w mące i jajku i usmażyć na oliwie z oliwek.
Sos.
1 szklankę wody zagotować.Wrzucić do niej pół kostki rosołowej. Troszkę podgotować i dodać koncentrat pomidorowy.W połowie szklanki wody rozmieszać mąki i przelać do sosu.Gotować na wolnym ogniu przez ok 4 minutki.
Sosem polać rybkę i udekorować szczypiorkiem,koperkiem i cytrynką.