marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Misz-masz drobiowo-pieczarkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Danie jednogarnkowe ma to do siebie,że starczy na dwa dni góra i można dodawać co się ma w domu w lodówce. Jeśli nie ma mięsa,można dodać makaron lub ryż.

Misz-masz drobiowo-pieczarkowy

Składniki:

Misz-masz drobiowo-pieczarkowy

 

  • 1 duża pierś indycz lub kurza,
  • 30 dag.pieczarek,
  • 1/2 kapusty pekińskiej,
  • 1 cebula,
  • 1 bulionetka do duszonego drobiu,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki śmietany,
  • olej do smażenia,
  • 1/4 l.wody,
  • ziele angielskie,
  • 2 listki laurowe,
  • kminek,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Misz-masz drobiowo-pieczarkowy
Pieczarki oczyścić i pokroić na plasterki oraz obsmażyć w garnku z obraną, umytą i posiekaną cebulą, potem dodać pokrojoną na paski pierś indyczą lub kurzą i smażyć z 10 min., aż się mięso zrumieni. Następnie zalać wodą zawartość garnka, na tyle by zakryła kawałki mięsa i grzybów, dodać bulionetkę i pokruszyć ją widelcem. Po za tym wrzucić pokrojoną pekinkę, przyprawy zapachowe z kminkiem włącznie. Zakryć i dusić z ok.40 min. na małym ogniu. Dodać zawiesinę z mąki i śmietany i wlać do gulaszu, zamieszać. Pogotować z 10 min. wyłączyć i doprawić solą i pieprzem. Podawać z makaronem lub ryżem ugotowanymi "al dente".