zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

A'la gulasz drobiowo pieczarkowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Aromatyczne danie z pieczarek i piersi kurczaka. Podane z makaron smakuje wybornie.Na koniec zagęszczam i jeśli jest taka potrzeba doprawiam solą i pieprzem.

A'la gulasz drobiowo pieczarkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

A'la gulasz drobiowo pieczarkowy

 

  • Pierś z kurczaka ( 60 dag)
  • Cebula
  • 50 dag pieczarek
  • 2 łyżki śmietany
  • Łyżka skrobi kukurydzianej

 

  • Przyprawy, ilość orientacyjna, trzeba doprawiać wg własnego gustu:
  • Pieprz syczuański pół łyżeczki
  • Pieprz młotkowany z kolendrą pół łyżeczki
  • 2 kulki ziela ang.
  • 1 liść laurowy
  • Zmielona suszona włoszczyzna ( łyżka)
  • Papryka słodka łyżeczka
  • Pieprz Cayenne szczypta
  • Sól prowansalska do smaku

 

Sposób przygotowania:

A'la gulasz drobiowo pieczarkowy
Pieczarki obieram, myję, kroję w plasterki , następnie zagotowuję z łyżeczką soli, odcedzam, przelewam zimną wodą i zostawiam oby odciekły.

Cebulę obieram, kroję w kostkę i przesmażam na oleju, dodaję pieczarki i chwilę duszę. Umyte mięso z piersi kroję w większą kostkę i dodaję do rondla z pieczarkami, mieszam i dodaję przyprawy. Całość duszę do momentu aż mięso puści  sok. Po tym czasie podlewam wodą i gotuję około 20 minut pod przykryciem.

Na koniec zagęszczam i jeśli jest taka potrzeba doprawiam solą i pieprzem.

Podaję z makaronem.
A'la gulasz drobiowo pieczarkowy
Pieczarki obieram, myję, kroję w plasterki , następnie zagotowuję z łyżeczką soli, odcedzam, przelewam zimną wodą i zostawiam oby odciekły.
A'la gulasz drobiowo pieczarkowy
Umyte mięso z piersi kroję w większą kostkę i dodaję do rondla z pieczarkami
A'la gulasz drobiowo pieczarkowy
mieszam i dodaję przyprawy. Całość duszę do momentu aż mięso puści sok.
A'la gulasz drobiowo pieczarkowy
Na koniec zagęszczam i jeśli jest taka potrzeba doprawiam solą i pieprzem.