glogowscy.nl

glogowscy.nl

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Mix wiosenny z pieczonymi skrzydełkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Proste, szybkie, syte danie...

Mix wiosenny z pieczonymi skrzydełkami

Składniki:

Mix wiosenny z pieczonymi skrzydełkami

 

  • skrzydełka z kurczaka 10szt
  • ryż (2 torebki)
  • puszka kukurydzy słodkiej (ok 200g)
  • puszka fasolki białej (ok 150g)
  • puszka fasolki czerwonej (ok 150g)
  • przyprawa do kurczaka
  • przyprawa do grilla
  • czosnek granulowany
  • sos sojowy
  • sos miodowy teryaki
  • sól, pieprz, olej

Sposób przygotowania:

Mix wiosenny z pieczonymi skrzydełkami
Do niewielkiego naczynia żaroodpornego wlewamy olej (ok 5 łyżek stołowych), dodajemy przyprawę do kurczaka, przyprawę do grilla i czosnek granulowany, dokładnie mieszamy i wrzucamy skrzydełka. Mieszamy je w zaprawie aby przyprawy okryły mięso. Następnie naczynie ze skrzydełkami wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180st i pieczemy ok 30-35min. W między czasie gotujemy ryż. W woku rozgrzewamy olej i wkladamy fasolkę czerwonąi białą oraz kukurydzę, lekko podsmażamy. Ryż odcedzamy i wrzucamy do woka. Całość mieszając przyprawiamy solą, pieprzem i dodajemy sos sojowy i sos miodowy teryaki. Trzymamy na malym ogniu ok 3minut. Kiedy skrzydełka już będą gotowe wykładamy na talerze :)