justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

mleczna pianka

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Jako owoce najlepsze są truskawki, ale to już zależy od upodobania.

mleczna pianka

Składniki:

mleczna pianka

 

  • Papier do pieczenia firmy Paclan
  • Ciasto:
  • 2 jajka
  • 5 dag cukru
  • 2łyżki cukru waniliowego
  • 5dag mąki

 

 

  • Galaretka:
  • 300 ml czerwonego wina
  • 5 dag cukru
  • 2 dag żelatyny
  • ok. 1/2 kg mieszanych mrożonych owoców

 

Sposób przygotowania:

mleczna pianka
Ciasto: Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym.Mieszając dosyp mąkę. Połącz z pianą z białek. Blaszkę (mała) wyłóż papierem do pieczenia, natłuść i posyp mąką, wyłóż masę. Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudź i przełóż do wysłanej folią spożywczą formy (wielkości takiej jaka była blaszka w której piekliśmy ciasto). Krem: Żelatynę rozpuść w małej ilości gorącej wody.Mieszając dodawaj jogurt, skórkę z cytryny i cukier. Odstaw. Tężejącą masę wyłóż na ciasto. Wstaw do lodówki do stężenia. Galaretka: Wino, 6 łyżek wody i cukier gotuj 2 minuty. W kilku łyzkach gorącego płynu rozpuść żelatynę. Wymieszaj z resztą, odstaw. Na ciasto wyłóż zamrożone owoce, polej teżejącą winną galaretką.Wstaw do lodówki na conajmniej 2 godziny. Smacznego