Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

mleczna pianka z jajek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Warstwowe mleczna pianka z jajecznej pianki.

mleczna pianka z jajek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

mleczna pianka z jajek

 

  • 8 dużych jajek
  • 3 szklanki cukru pudru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 6 łyżek żelatyny
  • 1 kostka palmy
  • 1,5 litra wody
  • 2 łyżki kakao
  • 2 opakowania galaretki agrestowej

Sposób przygotowania:

mleczna pianka z jajek
Żelatynę namoczyć w 1/2 litra zimnej wody, a następnie rozpuścić ją (podgrzewając). Palmę rozpuścić z cukrem waniliowym. Wlać ją do żelatyny. Gotować razem 2 minuty. Następnie ostudzić i podzielić na 3 równe części. Dużą blaszkę wyłożyć folią spożywczą. Jajka krótko sparzyć wrzącą wodą. Oddzielić białka od żółtek, białka podzielić na dwie części. Żółtka utrzeć z 1 szklanką cukru pudru na puszysty krem. Wlać do nich jedną porcję żelatyny z palmą, dokładnie wymieszać, wylać do blaszki, wyrównać powierzchnię, schłodzić w lodówce. 4 białka ubić na sztywno, stopniowo dosypując do nich 1 szklankę cukru pudru i kakao. Dodać jedną porcję żelatyny z palmą, dokładnie wymieszać, wylać na masę z żółtek, schłodzić w lodówce. Ubić pozostałe 4 białka, dosypując do nich resztę cukru pudru. Dodać pozostałą żelatynę z palmą, wymieszać i wylać na masę z kakao. Schłodzić w lodówce. Galaretki rozpuścić w 1 litrze gorącej wody, ostudzić. Tężejące galaretki wylać na ciasto. Ciasto odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
mleczna pianka z jajek
rozpuszczona żelatyna wymieszana z roztopioną z cukrem waniliowym palmą.
mleczna pianka z jajek
Utarte z cukrem pudrem żółtka wymieszane z porcją żelatyny z palmą.
mleczna pianka z jajek
Ubite na sztywno białka z cukrem pudrem i kakao.
mleczna pianka z jajek
Biała masa z białek wylana na masę z kakao.

Tagi:

jajko jajka