Sposób przygotowania:
Mleczne chlebki
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru i 1 łyżeczki mąki. Odstawić na kilka minut. 2 szklanki mąki przesypać do miski i wymieszać z solą. Do mąki dodać rozczyn drożdżowy, jajko i olej. Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto, dosypując więcej mąki. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość, zbić je, uderzając w nie dłonią.Ciasto podzielić na 4 części. Z każdej uformować podłużny chlebek i ułożyć na natłuszczonej blasze. Odstawić je na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Jak wyrosną, zrobić na nich ukośne nacięcia ostrym nożem, wierzch posmarować białkiem. Piec w 200 stopniach przez ok. 25 minut (aż się ładnie zrumienią).
Netka