Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Mleczne chlebki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Małe, mleczne chlebki. Doskonale smakują jeszcze ciepłe.

Mleczne chlebki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mleczne chlebki

 

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 35 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • ok. 2 i 2/3 szklanki mąki tortowej
  • białko do posmarowania

Sposób przygotowania:

Mleczne chlebki
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru i 1 łyżeczki mąki. Odstawić na kilka minut. 2 szklanki mąki przesypać do miski i wymieszać z solą. Do mąki dodać rozczyn drożdżowy, jajko i olej. Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto, dosypując więcej mąki. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość, zbić je, uderzając w nie dłonią.Ciasto podzielić na 4 części. Z każdej uformować podłużny chlebek i ułożyć na natłuszczonej blasze. Odstawić je na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Jak wyrosną, zrobić na nich ukośne nacięcia ostrym nożem, wierzch posmarować białkiem. Piec w 200 stopniach przez ok. 25 minut (aż się ładnie zrumienią).
Mleczne chlebki
Rozczyn przygotowany z mleka drożdży cukru i mąki.
Mleczne chlebki
Rozczyn drożdżowy jajko i olej dodane do mąki.
Mleczne chlebki
Gładkie ciasto zagniecione ze wszystkich składników.
Mleczne chlebki
Uformowane chlebki ułożone na natłuszczonej blasze.