Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Tort serowy

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

wyśmienity torcik z samego sera, bez zadnych ciast i innych kremów

Tort serowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort serowy

 

  • 1 kg sera białego
  • 2 kostki dobrej margaryny
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1 łyżka kakao
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5 słoika dżemu truskawkowego
  • biszkopty
  • herbatniki
  • czekolada mleczna
  • 3 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Tort serowy
Ser biały mielimy. Żółtka jajek, cukier puder i miękką margarynę dokładnie miksujemy, następnie dodajemy małymi porcjami zmielony ser, na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy ręką.

Ser dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy, do drugiej wsypujemy cukier waniliowy i również dokładnie mieszamy. Boki tortownicy delikatnie smarujemy margaryną, na dół układamy biszkopty, wykładamy masę serową kakaową, dajemy warstwę herbatników, następnie dżem i kolejną warstwę serową – waniliową. Ponownie układamy warstwę herbatników. czekoladę rozpuszczamy z mlekiem i polewamy nasz tort, zdobimy w sposób dowolny. Tort należy zrobic przynajmniej 6 godzin przed podaniem aby dobrze nawilgnął, dopiero po tym czasie odpinamy boki tortownicy (wcześniej lekko odhaczamy nożem).
Tort serowy
noż którym kroimy moczymy w wodzie
Tort serowy
wygląd tortu w przekroju
Tort serowy
od dżemu zmiękną herbatniki - nie załuje
Tort serowy
tort obficie polewamy czekolada