jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Tort serowy z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

rewelacyjny tort z truskawkami polecany na deser do kawy i herbaty

Tort serowy z truskawkami

Składniki:

Tort serowy z truskawkami

 

  • CIASTO:
  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 1 jajko
  • 15 dag cukru
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • tłuszcz- do formy
  • 80 dag suszonego grochu- do wstępnego pieczenia
  • NADZINIE:
  • 50 dag truskawek
  • 50 dag twarożku
  • 30 dag smietany kremówki
  • 10 dag cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 12 płatków białej zelatyny
  • 1 łyżeczka orzeszków pistacjowych

Sposób przygotowania:

Tort serowy z truskawkami
Do przesianej mąki dodać jajko, tłuszcz w płatkach, cukier, szczyptę soli, i skórkę z cytryny. Wyrobić na jednolitą masę. Zawinąć ciasto w folię przezroczystą, wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Jeszcze raz zagnieść, włożyć miedzy dwie warstwy folii, rozwałkować w kółko o śred. 36 cm. Posmrować tłuszczem tortownicę o śred. 28 cm, wyłożyc ciastem. Brzeg ciasta zawinąć, nadmiar odciać. Przykryć ciasto pergaminem, docisną grochem. Piec 10-15 minut w piekarniku w temp. 200 stop. C. Usunąć pergamin z grochem, piec ciasto jeszcze 15 minut, ostudzić. Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie. Oczyścić i umyć truskawki, osączyć. Kilka odłożyć do dekoracji, resztę rozmiksować. rozetrzeć mus z twarożkiem, 4 czubatymi łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Odcisnąć żelatynę, rozpuścić w ciepłej wodzie. Połączyć z masą, wstawić do lodówki. Kiedy masa lekko zastygnie, dodać połowę ubitej śmietany. Wypełnić ciasto kremem, wstawić na 2 godziny do lodówki. Ubić resztę śmietany z 1 łyżką cukru, napełnić szprycę. Udekorować tort kleksami śmietany, połówkami truskawek i orzeszkami pistacjowymi.