Sposób przygotowania:
Tort serowy z truskawkami
Do przesianej mąki dodać jajko, tłuszcz w płatkach, cukier, szczyptę soli, i skórkę z cytryny. Wyrobić na jednolitą masę. Zawinąć ciasto w folię przezroczystą, wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Jeszcze raz zagnieść, włożyć miedzy dwie warstwy folii, rozwałkować w kółko o śred. 36 cm. Posmrować tłuszczem tortownicę o śred. 28 cm, wyłożyc ciastem. Brzeg ciasta zawinąć, nadmiar odciać. Przykryć ciasto pergaminem, docisną grochem. Piec 10-15 minut w piekarniku w temp. 200 stop. C. Usunąć pergamin z grochem, piec ciasto jeszcze 15 minut, ostudzić. Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie. Oczyścić i umyć truskawki, osączyć. Kilka odłożyć do dekoracji, resztę rozmiksować. rozetrzeć mus z twarożkiem, 4 czubatymi łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Odcisnąć żelatynę, rozpuścić w ciepłej wodzie. Połączyć z masą, wstawić do lodówki. Kiedy masa lekko zastygnie, dodać połowę ubitej śmietany. Wypełnić ciasto kremem, wstawić na 2 godziny do lodówki. Ubić resztę śmietany z 1 łyżką cukru, napełnić szprycę. Udekorować tort kleksami śmietany, połówkami truskawek i orzeszkami pistacjowymi.