slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Młoda kapusta pieczona z dodatkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszną i aromatyczną pieczoną młodą kapustę z dodatkami. Moją kapustę zapiekłam z kiełbasą, marchewką, papryką, pietruszką i koperkiem.

Młoda kapusta pieczona z dodatkami

Składniki:

Młoda kapusta pieczona z dodatkami

 

  • 2 kg młodej kapusty
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 2 mini papryki czerwone
  • 1 mini papryka żółta
  • 150 g kiełbasy podwawelskiej
  • 2-3 gałązki koperku
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2-3 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta pieczona z dodatkami
Naczynie do zapiekania smarujemy łyżką oliwy. 

Kapustę kroimy dość grubo. Posypujemy łyżeczką soli i gnieciemy ja ręką aby puściła sok. Przekładamy kapustę do naczynia w którym będzie zapiekane.

Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w plasterki i układamy na młodej kapuście. Papryki kroimy w paseczki i układamy. Kiełbasę kroimy w plasterki i układamy na warzywach. Koperek drobno siekamy i posypujemy danie.

Polewamy kapustę oliwą i posypujemy przyprawami. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 1 godzinę w 180 stopniach pod przykryciem. Następnie pieczemy bez pokrywki przez 30 minut. Co 10 minut wyjmujemy naczynie z piekarnika oraz mieszamy. Podajemy.

Tagi:

kapusta dania