anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Książka Kucharska: Potrawy z młodej kapusty

Młoda kapusta ze śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Młoda kapusta na gęsto najlepiej smakuje podana z młodymi ziemniakami lub pieczywem

Młoda kapusta ze śmietaną

Składniki:

Młoda kapusta ze śmietaną

 

  • kapusta 1 szt.
  • marchewka 2 szt.
  • pietruszka ½ szt.
  • cebula 1 szt.
  • koperek 1 pęczek
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • bulion 1 szk.
  • śmietana 18% 200 g
  • mąka 1 łyżka
  • sól morska – do smaku
  • pieprz świeżo mielony - do smaku
  • pieprz kajeński - do smaku
  • majeranek świeży, posiekany 1 łyżka

 

 

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta ze śmietaną
Dokładnie umytą i podzieloną na części kapustę poszatkuj, włóż do rondla. Oczyść i umyj marchewkę i pietruszkę, pokrojone w plasterki, razem z dwoma łyżkami oliwy dodaj do kapusty i duś do miękkości. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i usmaż na łyżce oleju, przełóż do rondla, dolej pół szklanki bulionu i jeszcze przez chwilę wszystko razem duś. Następnie dopraw solą, pieprzem kajeńskim i świeżo mielonym pieprzem do smaku. Śmietanę wymieszaj z łyżką mąki, dolej pół szklanki gorącego buliony, dokładnie wymieszaj i wlej do rondla z kapustą. Wymieszaj i zagotuj. Zdejmij z ognia, dodaj posiekany koperek i majeranek. Podawaj z ziemniakami lub pieczywem.

Tagi:

kapusta