SUPERPRZEPIS

Młoda kapusta z cielęciną

  • 1
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Młoda kapusta z cielęciną

To pyszny sezonowy obiad z wykorzystaniem młodej kapusty! Danie powstaje prosto i szybko! Polecam takie zestawienie!

Składniki:

Młoda kapusta z cielęciną

SKŁADNIKI

  • 1 młoda kapusta,
  • 800 gram cielęciny,
  • 1 duża marchew,
  • olej do smażenia,
  • mały pęczek natki pietruszki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • świeżo mielony czarny pieprz,
  • świeżo mielona sól morska,
  • przyprawa do gulaszu,
  • 0,5 kostki- bulion cielęcy

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta z cielęciną

ETAP 1

Młoda kapusta z cielęciną
Mięso przepłukujemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Pokrojone oprószamy przyprawami.

Mięso przepłukujemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Pokrojone oprószamy przyprawami.

ETAP 2

Młoda kapusta z cielęciną
mażymy całość do momentu jak mięso będzie miękkie.

Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przygotowaną cielęcinę. Smażymy całość do momentu jak mięso będzie miękkie.

ETAP 3

Młoda kapusta z cielęciną
Między czasie kapustę cienko szatkujemy,

Między czasie kapustę cienko szatkujemy, a marchew ścieramy na tarte o grubych oczkach.

ETAP 4

Młoda kapusta z cielęciną
Przygotowane warzywa obsmażamy na niewielkiej ilości oleju.

Przygotowane warzywa obsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Następnie podlewamy bulionem cielęcym otrzymanym przez rozpuszczenie kostki w ¾ szklanki wody. Warzywa dusimy do miękkości.

ETAP 5

Młoda kapusta z cielęciną
Do gotowych warzyw dodajemy cielęcinę

Do gotowych warzyw dodajemy cielęcinę. Całość podgrzewamy razem około 10 minut. Doprawiamy do smaku i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Gotowe!