Sposób przygotowania:
Młoda kapusta zapiekana z mięsem
Umyć mięso, pokroić w paski, obsmażyć na połowie stopionego boczku, przełożyć do garnka, podlać kilkoma łyżkami wrzątku, dodać jałowiec, sos sojowy i dusić pod przykryciem ok. 15 min., po czym doprawić solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju smażyć posiekaną cebulę i pokrojone w plastry pieczarki, wymieszać z mięsem. Kapustę pokroić w dość grubą kostkę, a marchew w słupki i razem obsmażyć na reszcie stopionego boczku. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem. W posmarowanym tłuszczem i posypanym tartą bułką naczyniu żaroodpornym, ułożyć warstwami: połowę kapusty, marchew, następnie cielęcinę z pieczarkami i resztę kapusty. Posypać tartym serem i pokrojonym w cienkie paski pozostałym boczkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i zapiec. Podawać z pieczywem lub ziemniakami.