Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Młoda kapusta z koperkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

do tego młode ziemniaczki i obiad gotowy!

Młoda kapusta z koperkiem

Składniki:

Młoda kapusta z koperkiem

 

  • 1 niezbyt duża główka młodej kapusty,
  • 1 pęczek koperku,
  • 15 dkg wędzonego boczku,
  • 1 łyżeczka mąki,
  • do smaku: sól, cukier, lubczyk, ocet jabłkowy albo winny

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta z koperkiem
Kapustę grubo posiekać, włożyć do garnka, wlać 1/2 szkl. wody, dodać 1/2 łyżeczki cukru, lubczyk i dusić 3-5 min. - ma być ugotowana, ale chrupka. Doprawić ją solą, octem jabłkowym i ew. jeszcze cukrem, dodać 3/4 posiekanego koperku (reszta do przybrania). Boczek pokroić w kostkę, zrumienić na patelni, posypać 1 czubatą łyżeczką mąki i zasmażkę rozprowadzić niewielką ilością wody spod kapusty, przelać całość do garnka, zagotować. Przed podaniem posypać resztą koperku. Podawać z młodymi ziemniakami.

Tagi:

kapusta