alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Młoda kapusta z koperkiem

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Jak tylko pojawi się młoda kapusta na straganach ciężko przejść obok niej obojętnie. Można przygotować z niej pyszne potrawy. Ja proponuję ugotowana z koperkiem.

Młoda kapusta z koperkiem

Składniki:

Młoda kapusta z koperkiem

 

  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 listki laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 gałązka koperku
  • 1 płaska łyżka smalcu
  • Do smaku;
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • ocet spirytusowy lub sok z cytryny
  • 2 łyżki pokrojonego koperku

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta z koperkiem
Kapustę pokroić, przełożyć do garnka i zalać wodą. Dodać gałązkę koperku, listki laurowe, ziele angielskie, smalec i doprowadzić do wrzenia. Gotujemy około 5 minut i przelewamy na sitko by odsączyć z nadmiaru wody.

Kapustę przełożyć do miski i pozostawić do ostudzenia. Od czasu do czasu przemieszać. Zimną kapustę doprawić do smaku, dodać pokrojony koperek i wymieszać.

Tagi:

kapusta