rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Młoda kapusta zasmażana

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Gdy pogoda za oknem typowo "barowa" i mamy ochotę zjeść coś solidnego na obiad polecam właśnie taką kapustę zasmażaną. Pożywna i smaczna.

Młoda kapusta zasmażana

Składniki:

Młoda kapusta zasmażana

 

  • pół średniej główki kapusty młodej
  • 2 duże marchewki
  • 1 cebula dymka
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • ok. 3 litry wody
  • 1 kostka bulionowa warzywna
  • 1 płaska, mała łyżeczka soli

 

  • Dodatkowo:
  • 15 dkg boczku wędzonego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • ziarenka smaku, pieprz, sól do smaku
  • 4 szczypty posiekanego koperku

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta zasmażana
Kapustę obieramy z nadmiaru liści, drobno szatkujemy. Dodajemy startą marchewkę i pokrojoną drobno cebulkę. Zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liście, sól i kostkę warzywną.Stawiamy na ogniu i gotujemy do miękkości. U mnie po zagotowaniu było to jeszcze ok 10 minut. Boczek kroimy na drobną kostkę, rumienimy na patelni. Z masła i mąki robimy zasmażkę. Ugotowaną kapustę odcedzamy pozostawiając ok pół szklanki wody. Dodajemy wytopiony boczek wraz z tłuszczem oraz zasmażkę. Gotujemy na małym ogniu ok 5 minut, pilnując żeby się nie przypaliła. Doprawiamy do smaku przyprawami. Na końcu dosypujemy koperek, mieszamy.

Tagi:

kapusta