edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Młoda kapusta zasmażana z koperkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Najbardziej ją lubię w tej prostej wersji

Młoda kapusta zasmażana z koperkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Młoda kapusta zasmażana z koperkiem

 

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta zasmażana z koperkiem
Kapustę obrałam z wierzchnich brzydkich liści, opłukałam, pokroiłam na ćwiartki i wycięłam głąb. Poszatkowałam kapustę dość grubo i przełożyłam do dużego garnka. Posoliłam i lekko pogniotłam dłonią, żeby troszkę zmiękła. Dołożyłam liść laurowy i ziele angielskie i podlałam niepełnym litrem wrzącej wody. Wody nie może być zbyt dużo, bo kapusta prawie o połowę zmniejszy swoją objętość. A lepiej jej w razie czego dolać, niż odlewać nadmiar razem ze smaczkiem kapusty. Garnek przykryłam i dusiłam na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając od dna. Cebulę obrałam, pokroiłam kosteczkę i wrzuciłam na patelnię na rozgrzany olej. Kiedy się zeszkliła, posypałam mąką i mieszając smażyłam chwilę, a następnie całość przełożyłam do prawie miękkiej kapusty. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i kwaskiem cytrynowym. Koperek opłukałam, otrzepałam z wody, drobno posiekałam i dodałam do kapusty. Wszystko razem gotowałam jeszcze chwilkę.
Młoda kapusta zasmażana z koperkiem
Obraną i pozbawioną głąba kapustę dość grubo pokroiłam.
Młoda kapusta zasmażana z koperkiem
Do kapusty dodałam przyprawy i podlałam ją wrzącą wodą.
Młoda kapusta zasmażana z koperkiem
Zeszkloną cebulę oprószyłam mąką i chwilę smażyłam mieszając.
Młoda kapusta zasmażana z koperkiem
Na koniec dodałam do kapusty posiekany koperek.

Tagi:

kapusta