Sposób przygotowania:
Młoda kapusta zasmażana z koperkiem
Kapustę obrałam z wierzchnich brzydkich liści, opłukałam, pokroiłam na ćwiartki i wycięłam głąb. Poszatkowałam kapustę dość grubo i przełożyłam do dużego garnka. Posoliłam i lekko pogniotłam dłonią, żeby troszkę zmiękła. Dołożyłam liść laurowy i ziele angielskie i podlałam niepełnym litrem wrzącej wody. Wody nie może być zbyt dużo, bo kapusta prawie o połowę zmniejszy swoją objętość. A lepiej jej w razie czego dolać, niż odlewać nadmiar razem ze smaczkiem kapusty. Garnek przykryłam i dusiłam na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając od dna. Cebulę obrałam, pokroiłam kosteczkę i wrzuciłam na patelnię na rozgrzany olej. Kiedy się zeszkliła, posypałam mąką i mieszając smażyłam chwilę, a następnie całość przełożyłam do prawie miękkiej kapusty. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i kwaskiem cytrynowym. Koperek opłukałam, otrzepałam z wody, drobno posiekałam i dodałam do kapusty. Wszystko razem gotowałam jeszcze chwilkę.
bajtek