Sposób przygotowania:
Młoda kapusta z kiełbasą i pomidorami
Kapustę opłukałam, dość grubo posiekałam, lekko posoliłam i przegniotłam ręką. Zalałam dwoma szklankami wrzątku, dodałam ziele angielskie i liść laurowy i gotowałam na małym ogniu. Cebulę obrałam i pokroiłam w drobną kosteczkę. Kiełbasę obrałam ze skórki (nie jest to konieczne) i pokroiłam w kostkę, razem z cebulą wrzuciłam na rozgrzany na patelni olej i smażyłam do zeszklenia cebuli. Posypałam łyżką mąki i jeszcze chwilkę razem smażyłam. Zawartość patelni przełożyłam do pół miękkiej kapusty, a to co przywarło do jej dna , wypłukałam niewielką ilością wody i również dodałam do kapusty. Pomidory sparzyłam wrzątkiem, obrałam ze skórki, pokroiłam w małą kosteczkę i dodałam do rondla z kapustą. Dusiłam do pożądanej miękkości kapusty. Pod koniec dodałam posiekany koperek, doprawiłam do smaku jeszcze odrobiną soli, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Podałam z chlebem upieczonym według przepisu https://gotujmy.pl/chleb-pszenno-zytnio-owsiany-na-zakwasie,przepisy-pieczywo-przepis,193959.html
monikaT83
edytaha
I jeszcze szybkie :) Dziękuję i życzę smacznego :):)
alaaa
edytaha
Dzięki Alinko :) I świetnie smakuje, dzisiaj robię powtórkę :)
mysza75
edytaha
:)