kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1069]

Gulasz z piersi kurczaka z papryką i cebulą dymką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszny gulasz z piersi kurczaka. Mięso zamarynowałam w maślance z dodatkiem czosnku, listków bazylii i przypraw. Polecam.

Gulasz z piersi kurczaka z papryką i cebulą dymką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz z piersi kurczaka z papryką i cebulą dymką

 

  • 60 dag piersi z kurczaka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 4 cebule dymki
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki oleju
  • 3 liście laurowe
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 7 łyżek zimnej wody
  • 1 łyżeczka z czubkiem mąki

 

Sposób przygotowania:

Gulasz z piersi kurczaka z papryką i cebulą dymką
Mięso myjemy i osuszamy, kroimy w dużą kostkę. Listki bazylii i obrany czosnek kroimy na drobno. Do miski wkładamy składniki marynaty i mieszamy, dodajemy pokrojone mięso i ponownie mieszamy, odstawiamy na około 30 minut.

W międzyczasie myjemy i czyścimy paprykę i cebulę, warzywa kroimy w małe kawałki.

Mięso przekładamy na rozgrzany olej i dokładamy pokrojoną cebulę i paprykę, przesmażamy i wkładamy do garnka z gotującą się wodą. Dodajemy odsączoną kukurydzę konserwową, listki laurowe i pieprz w ziarenkach, gotujemy do miękkości warzyw i mięsa. Do zimnej wody wsypujemy mąkę i mieszamy.

Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy i wlewamy wodę z mąką, zagotowujemy.
Gulasz z piersi kurczaka z papryką i cebulą dymką
Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem mięso kroimy.
Gulasz z piersi kurczaka z papryką i cebulą dymką
Składniki marynaty wkładamy do miski i mieszamy.
Gulasz z piersi kurczaka z papryką i cebulą dymką
Do marynaty wkładamy pokrojoną pierś i mieszamy.
Gulasz z piersi kurczaka z papryką i cebulą dymką
Oczyszczone i umyte warzywa kroimy na kawałki.