WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1680]

Młode ziemniaki smażone ze skórką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Młode ziemniaki wyszorowane i ugotowane w osolonej wodzie a następnie smażone na patelni. Podane z koperkiem stanowią idealny dodatek do obiadu lub samodzielne danie podane np. z twarożkiem.

Młode ziemniaki smażone ze skórką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Młode ziemniaki smażone ze skórką

 

Sposób przygotowania:

Młode ziemniaki smażone ze skórką

ETAP 1:

Młode ziemniaki małych rozmiarów wyszorować np. gąbką do zmywania szorstką stroną pod wodą. Wypłukać i włożyć do garnka. Zalać wodą i zagotować.

Gdy woda się zagotuje osolić i gotować ziemniaki do miękkości ale żeby się nie rozpadły. Ugotowane ziemniaki odcedzić i przestudzić.

Na patelni rozpuścić masło i ułożyć na nim całe ziemniaki. Smażyć z każdej strony aż skórka się ładnie przysmaży. Usmażone wyłożyć na talerz.

Można najpierw wyłożyć na ręcznik papierowy. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem. Można podawać jako dodatek do mięs, sosów, bigosu itd.

Młode ziemniaki smażone ze skórką
Ziemniaki po usmażeniu wyłożone na ręcznik papierowy
Młode ziemniaki smażone ze skórką
Ziemniaki usmażone na patelni na masełku.
Młode ziemniaki smażone ze skórką
Ugotowane ziemniaki wyłożone na gorące masło
Młode ziemniaki smażone ze skórką
Ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie i odcedzone

Tagi:

ziemniaki