Zjem Cie

Zjem Cie

Starszy Kucharz
[Przepisów: 9]

Mocno pikantna zupa z pieczonej dyni

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zupa dla kulinarnych Twardzieli przepadających za wyrazistymi i ostrymi smakami. Ta zupa przepędzie jesienną słotę! :)

Mocno pikantna zupa z pieczonej dyni

Składniki:

Mocno pikantna zupa z pieczonej dyni

Składniki na Zupę krem

  • 500 g puree z pieczonej dyni,
  • 1 mała wypestkowana i posiekana papryczka chilli,
  • 1 posiekana cebula,
  • 1 posiekany ząbek czosnku,
  • 1 puszka mleka kokosowego,
  • 1 szkl. bulionu warzywnego,
  • 1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka startego imbiru,
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Mocno pikantna zupa z pieczonej dyni
Na rozgrzanej oliwie z oliwek delikatnie zeszklij cebulę oraz czosnek. 

Dodaj chilli i imbir. Całość wymieszaj i przez kolejne 2 minuty razem duś na małym ogniu.

Połącz ze sobą masę z pieczonej dynii, bulion warzywny oraz cebulę z dodatkami. 

Dodaj trawę cytrynową i całość gotuj przez 15 minut.

Po wskazanym czasie dolej mleczko kokosowe oraz przypraw zupę solą i pieprzem. 

Calosc zblenduj na gładki krem.

Gotowe!

Ps. Jeśli nie masz puree z pieczonej dyni, to nic straconego.

Obierz i wypestkuj dynię, pokrój ją w kostkę i piecz w 180 St. C przez 20 minut.

Następnie usuń zarumieniania i zblenduj dynię na puree.

Ta zupa ma w sobie ogień, dlatego polecam ją kulinarnym Twardzielom ;)

Tagi:

zupa