groner

groner

Kucharz
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Zupy z dyni - najlepsze przepisy

Pikantna zupa z dyni

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zupa dyniowa to klasyczny przepis na jesienne i zimowe dni. Możemy być przygnębieni otaczającą nas pogodą, lecz dla smakoszy przepis ten przyniesie wiele rozkoszy :)

Pikantna zupa z dyni

Składniki:

Pikantna zupa z dyni

Pasta

Zupa

  • 1 kg dyni
  • 1 puszka mleka kokosowego (400g)
  • Oliwa z oliwek
  • Czarny pieprz / sól
  • 1 czerwona cebula (obrana i drobno posiekana)
  • 1 duża cebula (obrana i drobno posiekana)
  • 900 ml gorącego bulionu warzywnego
  • świeża kolendra

Sposób przygotowania:

Pikantna zupa z dyni

Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 190C. Włożyć pokrojoną dynię do brytfanny, polać 2 łyżkami oliwy z oliwek. Lekko wymieszać i włożyć do piekarnika na 25-30 minut, następnie wystawić naczynie z piekarnika na jakieś 5 minut.
W międzyczasie wymieszać wszystkie składniki do pasty w blenderze, mieszać aż będzie gładkie.

Rozgrzać oliwę na głębokiej patelni, wlać gotową pastę, a następnie pokrojoną dynię. Dodać pokrojoną cebulkę oraz doprawić solą/pieprzem do smaku i gotować przez około 5 minut.

Wlewamy następnie mleko kokosowe i dobrze mieszamy. Doprowadzamy zupę do gotowania, aż zacznie bulgotać i zmniejszamy ogień. Pozostawiamy zupę na małym ogniu przez około 35-40 minut.

Po tym czasie odstawiamy zupę na 5 minut i dodajemy świeżej kolendry.

Ja ponownie wymieszałem wszystko za pomocą blendera aby było gładkie, jak kto woli :)

Na talerzu dodajemy szczyptę świeżej kolendry i cieszymy się przepyszną zupą.


Tagi:

dynia