Sposób przygotowania:
Pikantna zupa z dyniPrzygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 190C. Włożyć pokrojoną dynię do brytfanny, polać 2 łyżkami oliwy z oliwek. Lekko wymieszać i włożyć do piekarnika na 25-30 minut, następnie wystawić naczynie z piekarnika na jakieś 5 minut.
W międzyczasie wymieszać wszystkie składniki do pasty w blenderze, mieszać aż będzie gładkie.
Rozgrzać oliwę na głębokiej patelni, wlać gotową pastę, a następnie pokrojoną dynię. Dodać pokrojoną cebulkę oraz doprawić solą/pieprzem do smaku i gotować przez około 5 minut.
Wlewamy następnie mleko kokosowe i dobrze mieszamy. Doprowadzamy zupę do gotowania, aż zacznie bulgotać i zmniejszamy ogień. Pozostawiamy zupę na małym ogniu przez około 35-40 minut.
Po tym czasie odstawiamy zupę na 5 minut i dodajemy świeżej kolendry.
Ja ponownie wymieszałem wszystko za pomocą blendera aby było gładkie, jak kto woli :)
Na talerzu dodajemy szczyptę świeżej kolendry i cieszymy się przepyszną zupą.
Magdalena88
niezły kąsek