cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Wigilia w trzech odsłonach

Moczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Wigilia regionalna

Moczka

Składniki:

Moczka

 

  • Specjalny piernik do moczki
  • pół szkl orzechów włoskich
  • pół szkl płatków migdałowych
  • garść rodzynek
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • kompot agrestowy
  • kompot jabłkowy
  • 20 dag różnych suszonych owoców

Sposób przygotowania:

Moczka
Piernik kroimy w kostkę zaraz po kupieniu i suszymy (najlepiej całą noc). Kolejnego dnia wsypujem y do garnka i zalewamy kompotami, Danie nie może być zbyt rzadkie - powinno mieć konsystencję budyniu.

Owoce drobno kroimy, bakalie rozdrabniamy. Całość wsypujemy do garnka i gotujemy, aż piernik się rozmiękczy na dobre.

Na koniec dodajemy czekoladę.