gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Mój domowy bigos

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

u mnie w domu uwielbiają bigos

Mój domowy bigos Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mój domowy bigos

 

  • 1 litr kapusty kiszonej w słoiku
  • 1 główka kapusty białej
  • 70 dag wędzonego boczku
  • 80 dag kiełbasy śląskiej
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • przyprawa do bigosu
  • sól, pieprz
  • kucharek
  • słoiczek koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Mój domowy bigos
Kapustę poszatkować drobno. Śląską kiełbasę pokroić na mniejsze kawałki. Dać na patelnię, dodać trochę masła i podsmażyć. Kiszoną kapustę ze słoika odcedzić na sitku. Dobrze przepłukać zimną wodą. Dać do garnka i zagotować. Dodać do tego pokrojoną główkę kapusty. Wrzucić pokrojoną i podsmażoną kiełbasę śląską. Wymieszać. Mięso z łopatki i boczek pokroić na mniejsze kawałki. Dać na patelnię, dodać trochę masła i smażyć na pół miękko. Podsmażone wrzucić do garnka z kapustami. Wszystko wymieszać, dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy. Dusić pod przykryciem jeszcze kilka minut. Smacznego
Mój domowy bigos
Główkę kapusty należy bardzo drobno poszatkować. Odłożyć na bok.
Mój domowy bigos
Kapustę ze słoika odcedzić i zagotować. Dodać poszatkowaną kapustę i podsmażoną kiełbasę śląską.
Mój domowy bigos
Łopatkę i boczek pokroić na kawałki i podsmażyć na patelni. Dodać do kapusty. Wymieszać wszystko.
Mój domowy bigos
Bigos przyprawić przyprawami wg własnego uznania. Podusić jeszcze chwilę.