agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Mój domowy pasztet

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny swojski pasztet domowy bez konserwantów

Mój domowy pasztet Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mój domowy pasztet

 

  • 0,5 kg pieczarek świeżych
  • 1,5 kg mięsa mielonego
  • 3 jaja
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • przyprawa do mięsa mielonego

Sposób przygotowania:

Mój domowy pasztet
Mięso płuczę pod bieżącą wodą i osuszam i mielę przez maszynkę. Pieczarki myję, suszę i kroję w plasterki. Cebulę obieram i kroję w kosteczkę , wkładam na patelnię z gorącym tłuszczem i należy ją zeszklić , a następnie dodać pieczarki, sól i pieprz do smaku. Do wysokiego naczynia wkładam mięso mielone, pieczarki z cebulą, wbijam jajka, dodaję przyprawę do mięsa mielonego i wyrabiam na jednolitą i gładką masę, dodaję sól, pieprz. Powstała masa musi odchodzić od rąk. Foremki - keksówki natłuszczam i przekładam do nich powstałą masę, powierzchnię wyrównujemy, należy i zapiekać pasztet ok. 1 - 1,5 godziny w temperaturze 190 stopni C. Wyjąć i ostudzić
Mój domowy pasztet
mięso mielę przez maszynkę- mięso jako składnik główny
Mój domowy pasztet
cebulę kroję w kostkę i wykorzystuję do potrawy
Mój domowy pasztet
cebulę rumienię na tłuszczu na złoty kolor
Mój domowy pasztet
pieczarki kroję drobno i równiez podsmażam na tłuszczu