agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Mój keks

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Keks z bakaliami smakuje wyśmienicie i jest łatwy do pieczenia

Mój keks

Składniki:

Mój keks

 

  • jajka 5 szt
  • cukier 200 g
  • masło 150 g
  • mąka pszenna 300 g
  • bakalie (rodzynki) 200 g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier puder 2 łyżeczki
  • żurawina 1 garść

 

Sposób przygotowania:

Mój keks
Przygotować niezbędne składniki na ciasto. Masło wyjąć z lodówki aby miało temp. pokojową. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną i jednolitą masę bez grudek, dodać jajka, ubijać do momentu, gdy masa będzie puszysta, gładka, jasna i jednolita. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do powstałej masy, następnie należy dodać bakalie, całość wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki. Całość piec około 40-45 minut w temperaturze około 180 stopni C, ostudzić i posypać cukrem pudrem.