oszude

oszude

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Mój kurczak orientalny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kuchnia orientalna to co lubie jej smak zniewala.

Mój kurczak orientalny Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mój kurczak orientalny

 

  • 200g filet z kurczaka
  • 1 torebka ryżu dzikiego
  • 1 mała marchew
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • 1 mała cebula
  • 5cm pory
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 szt grzyby suszone leśne
  • 30g grzyby mun
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka przyprawy 5-smaków
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 50g olej roślinny

Sposób przygotowania:

Mój kurczak orientalny
Grzyby mun zalać gorącą wodą w małej miseczce. Warzywa obrać i pokroić w zapałkę. Filet z kurczaka umyc i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroic w cienkie paski i doprawić sosem sojowym, przyprawą 5-smaków oraz skruszyć grzyby leśne i wymieszać. Woreczek ryżu ugotować w duzej ilości wody i po ugotowaniu wyjąć żeby ryż odciekł. Grzyby mun wyjąć z wody i pokroić w bardzo cienkie paseczki. Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz i dodać mięso. Obsmazyć filet z każdej strony i dodać pokrojone warzywa. Wszystko razem podsmażać chwile i dodać grzyby mun oraz ugotowany ryż i dołozyć przyprawe chilli. Mieszać wszystko chwile i wykładać na talerze. Warzywa powinny być al dente wtedy smakuje najlepiej.
Mój kurczak orientalny
Doprawione mieso oraz pokrojone warzywa i grzyby mun.
Mój kurczak orientalny
Warzywa pokrojone w paski i namoczone grzyby mun.