Sposób przygotowania:
Mój schab pieczony z boczkiem
Schab bez kości umyć w bieżącej zimnej wodzie i osuszyć ręcznikiem papierowym. Boczek wędzony pokroić w małe kawałki i doprawić mocno mieloną czerwoną papryką i granulowanym czosnkiem. Po całej długości schabu przez sam środek nadciąć otwór szerokości dwóch złączonych palców. W tak powstały otwór wkładamy kawałki boczku, można pomagać sobie końcem drewnianej łyżki. Boczek należy rozłożyć równo po całej długości schabu. Tak przygotowany należy doprawić z wierzchu mocno solą oraz pieprzem grubo mielonego oraz czosnkiem i papryką. Na końcu natłuścić olejem i wstawić na blaszkę do pieczenia. Piec w temp 170 stopni około 60 minut, nalezy podlewać małymi porcjami wody. Upieczony schładzamy i wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje mocno schłodzony pokrojony cienko z dodatkiem chrzanu.