mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Moja bakaliowa babka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna babka nie tylko na święta.

Moja bakaliowa babka

Składniki:

Moja bakaliowa babka

 

  • 6 jajek
  • 250 g białego cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 750 g tortowej mąki
  • 1 kostka margaryny Kasia
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 35 g rodzynek
  • 30 g kandyzowanej pomarańczowej skórki
  • 25 g płatków migdałowych
  • 2 mleczne czekolady po 100 g
  • 14 całych migdałów

 

Sposób przygotowania:

Moja bakaliowa babka
Na początku przy użyciu miksera ubijamy na gładką masę jajka z cukrem.
Do ubitych jajek dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukier waniliowy.Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
W mikrofalówce lub rondelku rozpuszczamy margarynę i dodajemy ją do pozostałych składników.
Następnie do mieszanki dodajemy rodzynki, migdały i kandyzowana skórkę.
Składniki mieszamy i wylewamy do formy wysmarowanej margaryną i oprószonej bułką tartą lub mąką.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy babkę ok. 60 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy babkę i pozostawiamy do wystygnięcia.
Gdy wystygnie polewamy ją roztopioną mleczną czekoladą i dekorujemy całymi migdałami.
Smacznego.