Sposób przygotowania:
Moja fasolka 3
Fasolę zalewamy wodą dzień wcześniej, by zmiękła. następnego dnia dolewamy wodę (nie wylewamy ten z zeszłego dnia), solimy łyżeczką soli i wstawiamy na gaz. Dodajemy kostkę rosołową. Gdy fasola się gotuje możemy przygotować zasmażkę, tzn. rozgrzać na patelni 3 łyżki oleju i wsypać mąkę. Smażyć aż zyska jasno brązowy kolor. Odstawić do wystygnięcia. Cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę i razem usmażyć. Dodać do fasoli w połowie gotowania. Gdy fasola będzie miękka dać przecier pomidorowy, wymieszać. Następnie do zimnej zasmażki dodać pół szkl. ziemnej wody i dobrze wymieszać, by nie było grudek. Ja dodaję też troszkę kipiącej zupy i dalej mieszam. Spójną masę wlewamy do zupy i gotujemy jeszcze ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Przyprawiamy, solą, pieprzem, przyprawami. Gorącą wlewamy do miseczki i dekorujemy pietruszką.