mika3008

mika3008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Moja fasolka 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Nic specjalnego, żadna wykwintna zupa, ale przede wszystkim smaczna.

Moja fasolka 3 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Moja fasolka 3

 

  • 1 kg fasoli
  • 2 laski kiełbasy zwyczajnej,
  • koncentrat pomidorowy Dawtona
  • kostka rosołowa
  • sól i pieprz do smaku
  • cebula
  • 5 łyżek mąki
  • olej.

Sposób przygotowania:

Moja fasolka 3
Fasolę zalewamy wodą dzień wcześniej, by zmiękła. następnego dnia dolewamy wodę (nie wylewamy ten z zeszłego dnia), solimy łyżeczką soli i wstawiamy na gaz. Dodajemy kostkę rosołową. Gdy fasola się gotuje możemy przygotować zasmażkę, tzn. rozgrzać na patelni 3 łyżki oleju i wsypać mąkę. Smażyć aż zyska jasno brązowy kolor. Odstawić do wystygnięcia. Cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę i razem usmażyć. Dodać do fasoli w połowie gotowania. Gdy fasola będzie miękka dać przecier pomidorowy, wymieszać. Następnie do zimnej zasmażki dodać pół szkl. ziemnej wody i dobrze wymieszać, by nie było grudek. Ja dodaję też troszkę kipiącej zupy i dalej mieszam. Spójną masę wlewamy do zupy i gotujemy jeszcze ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Przyprawiamy, solą, pieprzem, przyprawami. Gorącą wlewamy do miseczki i dekorujemy pietruszką.
Moja fasolka 3
Fasolę moczymy kilka godzin, nastepnie dolewamy wodę i nastawiamy.
Moja fasolka 3
na rozgrzany olej sypiemy mąkę, zasmażamy na złoty kolor
Moja fasolka 3
Kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju.
Moja fasolka 3
Składniki dodane, zupa bulgocze sobie na wolnym ogniu.