Sposób przygotowania:
Moja kaczka pieczona z żurawiną
Kaczke myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Dzień przed pieczeniem kaczke należy mocno doprawić przyprawami od środka i zewnątrz. Czosnek nalezy zmiażdżyć i natrzeć mięso. Gdy mamy tak przygotowaną kaczke należy owinąć ją w folie spożywczą i włożyć do lodówki. Następnego dnia rozgrzać piekarnik do 170 stopni i wstawić kaczkę do pieczenia, odwinąć folię. Piec około 2 godzin od czasu do czasu polewać wytopionym sosem. Z pomarańczy wyciąć piętkę i łyżką wybrać miąż na talerz na którym jest sitko. Gdy już wybierzemy miąż należy pięscią wycisnąć sok przez sitko. Owoce żurawiny włożyć do rondelka dodać sok z pomarańczy i cukier. Lekko przesmażamy owoce i można je miażdżyć widelcem. Na końcu dodajemy 1 łyżkę galaretki i mieszamy do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia i przełożyć do wydrążonego pomarańcza. Gdy kaczka sie upiecze należy ją pokroić na cztery porcje. Ułożyc na talerzu a na środku włożyc żurawinę. Przyozdobić liściami sałaty i pory.