Sposób przygotowania:
Moja kapusta z grzybami i grochem
Kapustę kiszoną przepłukać pod bierzącą wodą i wstawic do gotowania. Grzyby leśne namoczyć w ciepłej wodzie i po chwili wstawić do gotowania. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Cebulę obrać i pokroic w kostkę, podsmażyć ją na złoty kolor w małej ilości masła. Groch przepłukać w zimnej wodzie i wstawic do gotowania na małym ogniu. Często mieszając aby sie nie przypalił. Gdy już mamy wszystko pogotowane należy wszystkie składniki ze soba połączyć. Z kapusty odlewamy część wody, ziemniaki odlewamy i tłuczemy tłuczkiem na puree i dodajemy je do kapusty. Grzyby można pokroic drobniej lub dać w całości. Groch ugotowany na puree dodać do kapusty. Gdy składniki są jeszcze gorące dodać pozostałe masło i wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić i w razie potrzeby można na małym ogniu jeszcze raz przesmażyc całość.