Sposób przygotowania:
Moja potrawka z kurczaka
Udka i pierś z kurczaka myjemy wkładamy do garnka. Warzywa obieramy, myjemy i pozostawiając por, resztę wkładamy do mięska, dodajemy listki laurowe. Zalewamy zimną wodą do przykrycia mięska, gotujemy ok 20 min. Por kroimy w cienkie krążki, wrzucamy do "rosołu" dodajemy sól i gotujemy do miękkości mięska. Mięsko i warzywa wyjmujemy z wywaru, żeby odparowało. Rosół odparowujemy, śmietankę hartujemy gorącym rosołem (ok1/4 szkl), mieszamy dodajemy mąkę i żółtka, znowu mieszamy. Wlewamy do rosołu, zagotowujemy i wyłączamy gaz. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem oraz solą. Marchew, seler i pietruszkę wyjętą z wywaru kroimy w kostkę. Mięso obieramy od kości, kroimy w paseczki. Całość wrzucamy do sosu. Natkę pietruszki siekamy drobno i również dodajemy do sosu, zostawiając troszkę do posypania gotowego dania. Można podać z ryżem "na czerwono".