Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Moja potrawka z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo mi smakuje ta potrawka...

Moja potrawka z kurczaka

Składniki:

Moja potrawka z kurczaka

 

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 2 małe udka (bez skóry)
  • 1 średnia cebula
  • 1 średnia marchewka
  • kawałek korzenia pietruszki
  • mały kawałek selera
  • por - ok 5 cm
  • 2 listki laurowe
  • 2 żółtka
  • 0,5 szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Moja potrawka z kurczaka
Udka i pierś z kurczaka myjemy wkładamy do garnka. Warzywa obieramy, myjemy i pozostawiając por, resztę wkładamy do mięska, dodajemy listki laurowe. Zalewamy zimną wodą do przykrycia mięska, gotujemy ok 20 min. Por kroimy w cienkie krążki, wrzucamy do "rosołu" dodajemy sól i gotujemy do miękkości mięska. Mięsko i warzywa wyjmujemy z wywaru, żeby odparowało. Rosół odparowujemy, śmietankę hartujemy gorącym rosołem (ok1/4 szkl), mieszamy dodajemy mąkę i żółtka, znowu mieszamy. Wlewamy do rosołu, zagotowujemy i wyłączamy gaz. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem oraz solą. Marchew, seler i pietruszkę wyjętą z wywaru kroimy w kostkę. Mięso obieramy od kości, kroimy w paseczki. Całość wrzucamy do sosu. Natkę pietruszki siekamy drobno i również dodajemy do sosu, zostawiając troszkę do posypania gotowego dania. Można podać z ryżem "na czerwono".