oszude

oszude

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Moje cynamonowe babeczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Czym dłużej stoją tym bardziej robią się kruche a cynamonowy smak rozchodzi sie wszędzie.

Moje cynamonowe babeczki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Moje cynamonowe babeczki

 

  • 250 g margaryny
  • 250 g smalcu
  • 150 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki maku
  • 1 łyżka kakao
  • 2-3 łyżki cynamonu
  • 2 szt budyń wanilijowy
  • około 3 szklanek mąki pszennej
  • cukier puder do posypania
  • potrzebne będą też małe metalowe foremki w krztałcie babeczek

Sposób przygotowania:

Moje cynamonowe babeczki
Do dużej miski przesiać mąkę pszenną i dodac oba tłuszcze, przesiekać razem i dodać pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać i zarobić gęste ciasto jak na pierogi. Najlepiej zagnieść szybkimi ruchami i wstawic do lodówki na około 30 minut. Gdyby było za rzadkie można dosypać troche mąki. Natłuścić foremki tłuszczem. Ciasto urywać małymi porcjami i nakładać mocno uciskając na 2/3 wysokości foremek. Ciasto podczas pieczenia jeszcze rośnie. Piec około 20 minut w temp 170 stopni. Po upieczeniu i wyciągnięciu z foremek mocno opruszyć cukrem pudrem. Trzymać w kartonowym pudełku.
Moje cynamonowe babeczki
Metalowe foremki napełniac ciastem na 2/3 wysokości.
Moje cynamonowe babeczki
Gotowe ciasto ma gęstość ciasta pierogowego.

Tagi:

mak babeczki