Sposób przygotowania:
Moje gołabki z sosem grzybowym
Ryż przepłukać w zimnej wodzie i gotować od zagotowania z dodatkiem soli i oleju około 10 minut. Przelać zimną wodą , odsączyć i dać do dużej miski. Cebulę obrać i pokroić w kostkę lekko zrumienić na małej ilości tłuszczu. Dodać do ryżu cebulkę oraz mięso mielone. papryczke chili pokroić drobno bez pestek i dodać do farszu. Grzyby suszone namoczyć w 0,5litra zimnej wodzie, pare sztuk już namoczonych pokroić drobno i dodac do farszu. Przyprawić solą, pieprzem, kurkumą i dobrze wymieszać. Kapustę włoską obgotować krótko w wodzie z wcześniej wydłubanym głąbem. Liście ściągać pojedynczo i odcinać grubszą żyłkę. Farsz zawijać w liście i układać w garnku na którym dnie układamy 2-3 liście z kapusty. Podlać wodą i gotować na wolnym ogniu około 45 minut. Grzyby namoczone odcisnąć z nadmiaru wody i dać na daskę aby je pokroić w drobną kostkę. Tak pokrojone dodać z powrotem do wody w której sie moczyły i gotować około 30 minut z dodatkiem listka i ziela. Cebulkę pokroić w kostke i na małej ilości margaryny smażymy z dodatkiem mąki na lekką zasmażkę. Taka zasmażkę dodajemy do ugotowanych grzybkółw i doprawiamy przyprawami, po wyłaczeniu dodajemy śmietanę. Gdy gołąbki sie ugotują kroimy na pół układasmy na talerzu i polewamy sosem. Smacznego