amadeo

amadeo

Kucharz
[Przepisów: 10]

Moje łazanki

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Syta i smaczna potrawa,chociaż trochę ciężkostrawna.

Moje łazanki

Składniki:

Moje łazanki

 

  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • 1 paczka makaronu "Łazanki"(40-50dkg)
  • 0,5 kg mięsa mielonego(dowolny wybór)
  • 0,5 kg kiełbasy podwawelskiej(może być inna)
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 kostki rosołowe drobiowe
  • bulion w płynie
  • przyprawa "Kucharek"
  • 3 liście laurowe
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 4 ziarna jałowca
  • pieprz czarny mielony
  • przyprawa do dań z kapusty
  • 2 łyżki przetopionej słoniny lub smalcu

Sposób przygotowania:

Moje łazanki
Kapustę płuczemy 1 raz w wodzie i następnie zagotowujemy.Odlewamy wodę i gotujemy powtórnie do wymaganej miękkości.Po ugotowaniu odlewamy wodę i odstawiamy kapustę. Mięso mielone podpiekamy na odrobinie smalcu,po czym podlewamy troszeczkę wodą,dodajemy kostki rosołowe,liście laurowe,pieprz,ziele angielskie,ziarna jałowca,,przyprawę "Kucharek",bulion w płynie,2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,przyprawę do dań z kapusty oraz 2 łyżki smalcu lub słoniny.Przyprawy należy dodawać z miarą by nie przesolić.Dusimy mięso do miękkości pod przykryciem(ok 40 min.) Kiełbasę obieramy ze skóry,kroimy w kostkę i lekko przesmażamy na odrobinie smalcu. Cebulę po obraniu kroimy w kostkę i przesmażamy na smalcu na złoty kolor. Gdy te wszystkie dodatki mamy gotowe gotujemy makaron wg. przepisu na opakowaniu. Następnie przekładamy wszystkie składniki do jednego większego garnka,dobrze mieszamy,wstawiamy na mały ogień,i podgrzewamy mieszając.W tym czasie próbujemy i ewentualnie uzupełniamy przyprawy by danie było takie jak nam odpowiada w smaku.Ja lubię lekko pikantne.Po podgrzaniu i uzupełnieniu przypraw danie jest gotowe.Smacznego!:)))