goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Moje pierniczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Są pyszne! A najwspanialszy moment kiedy trafiamy na skórkę pomarańczową :)

Moje pierniczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Moje pierniczki

 

  • mąka 1 kg
  • miód 1/2 kg
  • cukier 40 dag
  • jaja 3 sztuki
  • masło 20 dag
  • soda oczyszczona 3 łyżeczki
  • mleko 1/2 szklanka
  • przyprawa do piernika 4 łyżeczki
  • bakalie 30 dag (orzechy włoskie, skórka pomarańczowa, migdały, rodzynki)

 

 

Sposób przygotowania:

Moje pierniczki
Przygotowujemy ciasto: miód, cukier i masło podgrzewamy, stale mieszamy do czasu aż się zagotuje, zestawiamy z ognia, studzimy. Stopniowo, dodajemy - dokładnie mieszając: mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w mleku, przyprawę do piernika. Ciasto wyrabiamy. Na koniec do ciasta dodajemy bakalie. Przekładamy ciasto do miseczki, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na tydzień lub dwa do lodówki. Do ciasta dodajemy około 20 dag mąki i wyrabiamy. Rozwałkowujemy, wykrawamy pierniczki. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.
Moje pierniczki
W garnku rozpuszczamy: miód, cukier i masło
Moje pierniczki
Dodajemy do masy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy
Moje pierniczki
Bakalie kroimy na mniejsze kawałki (szczególnie rodzynki i orzechy)
Moje pierniczki
Ciasto łączymy z bakaliami i dokładnie mieszamy