Sposób przygotowania:
Moje pyszne maślane bułeczki
Na początku w misce rozcieramy z łyżką cukru drożdże.Następnie łączymy je z połową szklanki letniego mleka i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.W drugiej misce wsypujemy mąkę.Dodajemy do niej rozczyn z drożdży, ubite jajka, resztę mleka, białego cukru, stopione masło i szczyptę soli. Ze składników dokładnie wyrabiamy ciasto, a następnie wyrobione przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrastało. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, znowu krótko je wyrabiamy. Następnie z ciasta formujemy małe bułeczki. Wszystkie układamy na natłuszczonej blaszce. Każdą bułeczkę smarujemy roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 200 stopni i pieczemy bułki około 30 minut.Smacznego.