Sposób przygotowania:
Moje sakiewki cielęce z kurkami
Kurki mrożone wstawiamy do gotowania w osolonej wodzie i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie dajemy na sito i odsączamy. Cebule kroimy w kostke i podsmażamy na margarynie gdy się lekko zeszkli dodajemy do niej kurki. Wszystko razem smażymy jeszcze chwile i odstawiamy żeby przestygło. Mięso kroimy w plastry i rozbijamy tłuczkiem przez folie spozywczą na dość cienkie plastry. Na każdy plaster nakładamy podsmazone z cebulka kurki i zawijamy wszystkie brzegi w sakiewke. Zawiązać najlepiej grubą dratwą i obsmazamy z każdej strony, gdy już to zrobimy podlewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu. Liścia z pora nacinamy po długości na długie wąskie paski i spażamy je chwile w gorącej wodzie. Gdy mięso jest juz miękkie wyciągamy je i odwiązujemy dratwe. Zpażone miękkie już liście używamy do związania powstałych sakiewek. Podajemy najlepiej z sosem.