karolina1869

karolina1869

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Moje śledzie 4

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo proste w wykonaniu a zarazem smaczne śledzie, idealne na świąteczny stól

Moje śledzie 4 Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Moje śledzie 4

 

  • 10 filetów śledziowych solonych
  • 2 cebule białe
  • sok z cytryny
  • pieprz
  • olej
  • woda

Sposób przygotowania:

Moje śledzie 4
Filety śledziowe płuczemy z zalewy solnej, następnie zalewamy woda z sokiem cytrynowym, odstawiamy na 4-5 godzin. Odlewamy wodę z cytryną śledzie nie powinny być już za słone, można na wszelki wypadek spróbować czy nie mają w sobie zbyt dużo soli, w razie potrzeby zalać samą wodą i pozostawić na ok30 min. Pozbawione nadmiaru soli filety posypujemy pieprzem, cebulę obieramy, kroimy w talary, spód naczynia wykładamy cebulą na którą układamy pokrojone w dzwonki kawałki ryby, przekładamy warstwowo na zmianę cebula, dzwonki ryby, zalewamy olejem.
Moje śledzie 4
filety śledziowe opłukoane przygotowane do pokrojenia
Moje śledzie 4
śledź pokrojony w dzwonki przełożony cebulką