dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Moje spaghetti z sosem a'la carbonara

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszna kolacja, ale niestety bardzo kaloryczna.

Moje spaghetti z sosem a'la carbonara Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Moje spaghetti z sosem a'la carbonara

 

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 3/4 szkl śmietany 18%
  • 2 żółtka
  • 10 dag szynki lub boczku
  • dymka
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Moje spaghetti z sosem a'la carbonara
Dymkę oczyszczamy i myjemy, drobno szatkujemy i przesmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Następnie dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażymy. Do cebuli dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę wędlinę i smażymy chwilę cały czas mieszając. Na koniec dodajemy śmietanę dokładnie wymieszaną z żółtkami. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem i całość dokładnie mieszamy . Następnie sos krótko chwilę podgrzewamy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Następnie dokładnie odcedzamy. Ugotowany makaron polewamy sosem. Smacznego.
Moje spaghetti z sosem a'la carbonara
Ulubioną wędline kroimy w drobno kosteczkę.
Moje spaghetti z sosem a'la carbonara
Do przesmażonej dymi i szynki dodajemy śmietanę z żółtkami.
Moje spaghetti z sosem a'la carbonara
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.

Tagi:

makaron szynka