SUPERPRZEPIS

Moje wielkanocne jajka

  • 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Moje wielkanocne jajka Więcej zdjęć (9)

Chciałabym podzielić się z Wami moimi wielkanocnymi jajkami,które były ozdobą mojego świątecznego stołu.

Składniki:

Moje wielkanocne jajka

 

  • Jajka 10 szt,
  • farsz;
  • pieczarki 300 g,
  • serek topiony 100 g,
  • żółtka jajek,
  • majonez według uznania,
  • sól i pieprz do smaku,

 

 

  • Dodatkowo;
  • cebulka lub szczypiorek 1/2 pęczka,
  • kiełki rzodkiewek 1/2 op,
  • rzodkiewki kilka szt,
  • pomidorki koktajlowe do dekoracji kilka szt,

Sposób przygotowania:

Moje wielkanocne jajka
Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie.

Po ugotowaniu zalewamy zimną wodą ,następnie obieramy.

Pieczarki obieramy ścieramy na tarce o dużych oczkach podsmażamy na łyżce oleju.

Do podsmażonych pieczarek dodajemy serek topiony i dokładnie mieszamy.

Ugotowane, obrane jaka kroimy na połówki wyjmujemy żółtka.

Żółtka rozgniatamy widelcem, a następnie łączymy z pieczarkami, dodajemy majonez doprawiamy do smaku pieprzem, solą i dokładnie mieszamy.

Połówki jajek panierujemy w rozbełtanym jajku a następnie w bułce tartej.

Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na rumiano.

Usmażone , lekko wystudzone jajka napełniamy farszem pieczarkowym, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i dekorujemy kiełkami rzodkiewek.

Tak przygotowane jajka podajemy na stół.
Moje wielkanocne jajka
Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie, po ugotowaniu zalewamy zimną wodą a następnie obieramy
Moje wielkanocne jajka
Pieczarki po oczyszczeniu ,ścieramy na tarce duże oczka, podsmażamy.Po podsmażeniu dodajemy serek topiony i mieszamy
Moje wielkanocne jajka
Ugotowane jajka kroimy na połówki wyjmujemy żółtka
Moje wielkanocne jajka
Żółtka dodajemy do podsmażonych pieczarek i dokładnie mieszamy do połączenia
Moje wielkanocne jajka
Połówki jajek panierujemy w rozbełtanym jajku
Moje wielkanocne jajka
Następnie panierujemy w bułce tartej
Moje wielkanocne jajka
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony
Moje wielkanocne jajka
Napełniamy farszem pieczarkowym