Sposób przygotowania:
Molekularne gazpacho
Sparzamy pomidory, zdejmujemy skórkę i pozbywamy się nasion (zbierając w miseczkę wyciekający sok). Pomidory kroimy w mniejsze kawałki, dodajemy zebrany sok, rozmrożone warzywa Hortex i przy pomocy blendera miksujemy wszystko na dość gładką konsystencję. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odlewamy do garnka 200 ml gazpacho i dodajemy do niego 3 g agaru i dokładnie mieszamy. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok min, następnie przelewamy całość do kwadratowego naczynia i odstawiamy do wystudzenia i ścięcia. Wodę pomidorową przygotowujemy w następujący sposób : Pomidory kroimy dość drobno, delikatnie uciskamy i całość umieszczamy w kilkukrotnie złożonej gazie na sitku, które ustawiamy na jakimś naczyniu i pozwalamy wodzie spokojnie skapywać. Nie należy tego wyciskać, kiedy płyn wyciekający zacznie być już czerwony i mętny sitko zdejmujemy. Wraps z wody pomidorowej: 150 ml wody łączymy z 2 g agaru i dokładnie mieszamy. Całość doprowadzamy do wrzenia i dotujemy 2 min. Następnie wylewamy na płaskie talerze cienką warstwę i wstawiamy do lodówki, aby się ścięło. Molekularny kawior z octu balsamicznego: 150 ml octu balsamicznego mieszamy z 2 g agar agar i dokładnie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok min. odstawiamy na chwilę do lekkiego przestudzenia. Następnie nabieramy płyn w strzykawkę i kropelkujemy go do szklanki z mocno schłodzonym olejem. Następnie przecedzamy je na sitku. Wykonanie dania. Kiedy wrap z wody pomidorowej jest ładnie ścięty delikatnie zdejmujemy go z talerza. Na środek układamy pokrojone w kostkę gazpacho, listki kolendry i kuleczki kawioru. Całość delikatnie zwijamy jak naleśnika, dekorujemy wedle uznania.