Sposób przygotowania:
Moravsky vrebec
Mięso pokroić w dużą kostkę, cebulę poszatkować. Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzać smalec, podsmażyć cebulę, dodać mięso, zmiażdżony czosnek, kminek, sól i pieprz. Krótko smażyć ze wszystkich stron. Następnie wlać trochę wody i włożyć naczynie do piekarnika. Jeśli się naczynie na którym smażyliśmy nie nadaje to przełożyć do brytfanki, gęsiarki lub naczynia żaroodpornego. Piec w temperaturze 200°C do miękkości, co jakiś czas przewracając i podlewając wodą. Po upieczeniu wyjąć mięso, dodać do sosu trochę mąki i zagotować. Podawać z chlebem, knedlami albo ziemniakami, w towarzystwie kapusty smażonej np z grzybami.
marietta
bernika
Dzieki, Marietto dla mnie poszukiwania kulinarne to internet i książki.a to danie zauwazyłam w Galerii Potraw.